Sunday, March 11, 2007

Lamentatii (3)

Artists: Bogdan Vladuta, Ciprian Paleologu, Andrei Ciubotaru
(in show since March 13, till March 31, 2007)

Three young Romanian artists, teaching in the National University of Art, Bucharest, commenting on their relationship with this institution.

1 comment:

Cosmin Nasui said...

sursa:
http://www.romanialibera.ro/a90840/autocritica-universitatii-nationale-de-arte-bucuresti.html
arti, 27 Martie 2007

Autocritica Universitatii Nationale de Arte Bucuresti
Cosmin Nasui

"Lamentatii" este titlul expozitiei a trei tineri artisti care s-au alaturat corpului profesoral al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti al catedrei de arte plastice, sectia pictura.
Dupa cum se stie, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti a fost la sfarsitul anului trecut zdruncinata de puternice schimbari prin demisia rectorului Sorin Ilfoveanu in semn de protest al demisiei a 50 de artisti – cadre universitare fara gradul de doctor. Aceste demisii au fost fortate in urma deciziei Ministerului Educatiei Nationale de a accepta numai profesori care au titlul de doctor, in conditiile in care multi dintre acestia erau doctoranzi inscrisi la cei doar trei profesori doctori care pot indruma doctorate, iar varianta "doctoratului vocational" al artistilor practicieni si mai putin teoreticieni ai artelor a fost scoasa din discutie.
Cei trei artisti, Andrei Ciubotaru, Bogdan Vladuta si Ciprian Paleologu, "emit" cu ocazia acestei expozitii "viziuni critice profund subiectivate" la adresa celei de a doua noastre case – Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Oricine se poate intreba la ce foloseste acest mod de interogatie conceptuala. Raspunsul este dublu: pe de o parte, ca semnal de avertizare in cadrul unei comunitatii ce isi cunoaste propriile probleme, dar nu este la fel de entuziasta in a si le asuma si, in consecinta, a le rezolva, pe de alta parte in a deschide o usa reflexiva atat pentru noi cat mai ales pentru cei ce de acum inainte vor gasi de cuviinta sa urmeze demersul, aflat intre interogatie punctuala si afirmatie contextuala.
Scopul final al acestei expozitii este de a nu capata indiferenta, blazare, de a nu trece cu vederea propriile probleme ale "familiei" institutiei de invatamant universitar si modul in care acestea interfereaza cu arta. Pentru cei trei artisti, lamentatia nu trebuie inteleasa doar intr-o singura directie, cea de "critica", identificarea avand si dimensiunea "autocritica". Proiectul expozitional "Lamentatii" se doreste o provocare la dialog, cu mijloace de exprimare artistice, o penetrare din interior a unui sistem de invatamant artistic atacat din exterior. Invatamantul artistic a fost reformat, in repetate randuri, prin perspectiva profesorilor, insa in ceea ce priveste studentii, liniste si pace, lipsa de initiativa fiind lancea ce poarta in varf blazarea. Aflati in pozitia de proaspeti absolventi si totodata recruti in linia cadrelor universitare, Andrei Ciubotaru, Bogdan Vladuta si Ciprian Paleologu au luat o initiativa rara, de a deschide cercul discutiilor intre patru ochi.
Lucrarea lui Andrei Ciubotaru este imaginata ca o cursa asistent-lector-decan-rector cu borne kilometrice in traseul formarii gradelor universitare. In lucrarea sa, Bogdan Vladuta se fotografiaza dezbracat in fata biroului rectoratului. La prima vedere, pare o sfidare a unei prestante cerute de sistemul de invatamant, insa nudul masculin ca pentru studiul anatomiei artistice compune o interesanta atmosfera de clar-obscur in care aerul academic apare drept ceva vintage.
Ciprian Paleologu ii reprezinta pe profesorii universitatii de arta sub forma unor papusi-mascote, pastrand intr-o oarecare masura stilizarile personale din "Proiectul Uman" (expus la Galeria Apollo in 2004 si continuat la Galeria Simeza in 2006). Personalizati cu barbi, chelii, mustati, plete "numele grele" ale catedrei de arte plastice sunt usor satirizate fara a fi caricaturizate. La o interpretare personala, pot deveni niste papusi de voodoo in intentia de comunicare cu orice pret in ambele sensuri.
Expozitia "Lamentatii" este una de gest si mai putin de lucrari, constransa probabil si de spatiul mic al Galeriei HT003 in care are loc.